Waar op letten bij het kopen van elektrische fiets?

Je kunt al een elektrische fiets kopen voor €750. De prijs kan oplopen tot maar liefst €5.800. De prijsverschillen worden deels veroorzaakt door verschillen in kwaliteit. Welke elektrische fiets is de beste keuze, en waar moet je op letten? Wij helpen jou op weg.

De elektrische fiets is langzaam in opmars. Doordat fabrikanten steeds meer de focus leggen op deze fietsen, worden ze steeds goedkoper. Het kopen van een elektrische fiets is nog niet zo eenvoudig. Je moet namelijk goed weten waar je op moet letten.

Koop een fiets met de juiste framehoogte

De belangrijkste tip heeft ook betrekking op traditionele fietsen. Mensen hebben vaak de neiging om een fiets te kopen die wel ongeveer geschikt is, maar dat is niet verstandig. De framehoogte moet zo nauwkeurig mogelijk afgestemd worden op jouw lengte. Vooral als je veel gebruik maakt van de fiets is een juiste afstemming van groot belang.

Welke type accu heeft de fiets?

De meeste elektrische fietsen hebben een NiMH-accu of een Li-ion batterij. De Li-ion batterij is de betere van de twee. Deze batterij kan namelijk meer energie opslaan, maar is wel duurder. De NiMH-accu heeft als aanvullend nadeel dat de accu gevoelig is voor hoge en lage temperaturen. Er wordt veel geld geïnvesteerd in het verder verbeteren van de accu’s. De accu’s hebben nu nog een levensduur van een paar jaren, maar er zijn al accu’s beschikbaar met een levensduur van 10 jaar.

Is de accu los te koppelen en hoe lang duurt het opladen?

Waar je ook op moet letten is hoe je de accu op moet laden. Als deze niet los te koppelen is van de fiets, is het noodzakelijk om de fiets in de buurt te krijgen van een oplaadpunt. Neem ook mee in de overweging hoe lang het duurt tot een accu weer volledig opgeladen is.

Let dus niet alleen op de prijs, maar zeker ook op de kwaliteit van de fiets.